Blogger Widgets

Ads 468x60px

Labels

19 juli 2012

Golden Oldie: Zonnebrand, wanneer ben je nou echt beschermd?

Vandaag een oud artikel uit 2011. Nu het zomer is en we allemaal weer spontaan in de zon gaan zitten, ( als je tenminste één van de gelukkigen bent die uit Nederland heeft kunnen vluchten) is een beetje extra informatie over straling en zonnebrand nooit weg.



Vandaag had ik een CITO-practicum van biologie op school. Het onderwerp was zonnebrandcrème.

We moesten enkele vragen beantwoorden en een proefje doen, maar dit was niet het meest interessante. In het boekje wat we kregen, zaten namelijk ook enkele krantenartikelen. In deze artikelen stond dat veel zonnebrandcrèmes ons niet zo goed beschermen als ze beweren.

Hier schrok ik toch wel van. We weten tegenwoordig allemaal dat, door veelvuldig zonnen, de kans op huidkanker enorm stijgt. Daarom proberen we ons goed te beschermen tegen de straling van de zon met een zonnebrandcrème. Als we dit doen, vertrouwen we erop dat de crème doet wat hij belooft te doen en ons ook echt beschermd. Ik besloot wat onderzoek te doen over zonnebrandcrèmes.




De zon zendt verschillende soorten licht uit:
  • Infrarood licht: Een onzichtbare vorm van straling, die warmte afgeeft.
  • Zichtbaar licht: Het soort licht dat het voor ons mogelijk maakt om voorwerpen te zien.
  • Ultraviolet licht: Net als ultraviolet is dit een ( voor ons) onzichtbare vorm van straling.
Ultraviolet licht ( afgekort UV) kun je weer onderverdelen in drie soorten:
  • UV-C: De krachtigste vorm van UV straling, deze bereikt het aardoppervlak niet.
  • UV-B: Wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar vooral bij wolkeloze dagen dringt er nog een redelijke hoeveelheid door op aarde. UV-B  is de grote veroorzaker van huidveroudering en huidkanker.
  • UV-A: Dringt het makkelijkst door op aarde, maar is ook het minst schadelijk. Deze vorm van UV straling zorgt voor de verbranding van onze huid.
Volgens het artikel in het CITO boekje, beschermen veel van de zonnebrandcrèmes tegen UV-A, maar niet tegen UV-B straling, terwijl deze veel gevaarlijker is.

Een zonnebrandcrème bestaat voor het grootste gedeelte uit water en voor 15- tot 30% uit vet. Door aan dit mengsel verdikkingsmiddelen toe te voegen ontstaat een smeerbare crème. Hetgeen wat een zonnebrandcrème onderscheidt van andere crèmes zijn de 1- tot 15% UV filters of reflecterende stoffen die het product bevat.

Deze stoffen reflecteren of absorberen het zonlicht zodat het geen schade aan onze huid kan brengen.

We willen dus een zonnebrandcrème die zowel filters voor UV-A, als filters voor UV-B licht bevat. Een zonnebrandcrème die beide van deze filters bevat, heeft een breedbandfilter.

Filters tegen UV-A straling zijn:
  • Benzofenonen
  • Mexoryl SX
  • Parsol 1789
  • Titaan Dioxide
  • Zink Dioxide
Filters tegen UV-B straling zijn:
  • para-aminobenzoëzuur en cinamaten
  • eusolex
  • octocryleen
  • mexoryl XL


In veel goedkopere zonnebrandcrèmes zitten niet voldoende filterende deeltjes. In het geval van een zonnebrandcrème gaat de zin "goedkoop is duurkoop" dus vaak op.

Betrouwbare merken zonnebrand zijn:
  • Garnier Ambre Solaire
  • Nivea
  • ROC Minesol
  • Vichy
  • Clinique
  • L'oreal
  • Zwitsal
Verder zouden er nog enkele ingrediënten van zonnebrandcrème kankerverwekkend zijn. Ik neem graag het zekere voor het onzekere maar dit soort berichten moet je natuurlijk wel altijd met een korreltje zout nemen.

De betreffende ingrediënten zijn:
  • retinyl palmitate (vitamine E)
  • oxybenzone ( ook wel bezophenone-3)
  • 4-methylbenzylideen kamfer
  • octyl-dimethyl-PABA

Dat zijn weer een heleboel ingrediënten om op te letten.
Ik hoop dat jullie wat aan deze informatie hebben.

Kijken jullie wel eens naar de ingrediënten voor je een product koopt? En zo ja, welke ingrediënten vermijden jullie dan en waarom?


Céline

15 juli 2012

Rugpijn

Rugpijn, hebben niet alle vrouwen daar wel eens last van? Als we een dag door de stad geslenterd hebben, of als we onze maandelijkse feestweek hebben en we zijn ongesteld.




Laatst las ik een artikel over de leeftijd van je rug. Hierin stond een lijstje met dingen die, stuk voor stuk, je rug een jaar ouder zouden maken dan je zelf bent. Of dit nu allemaal waar is trek ik in twijfel, maar wat in elk geval zeker is, is dat deze dingen allemaal erg slecht zijn voor je rug.
Toen ik ging kijken welke dingen op mij van toepassing waren, schrok ik toch wel.

1) Draag je je tas altijd op één schouder? [ja]
2) Loop je weleens meer dan 2 uur op hakken van meer dan 5 cm? [ja]
3) Zit je op een dag meer dan 3 uur achter de computer? [ja]
4) Kijk je naar beneden als je loopt? [nee]
5) Doe je je benen over elkaar als je zit? [ja]
6) Slaap je op meer dan één kussen? [ja]

Maar liefst 5 van de 6 punten! Dat zou mijn rug dus 5 jaar ouder maken dan ik!
Tijd voor verandering dus. De komende maand wordt het: lopen op platte schoenen, slapen op één kussen, minder met mijn benen over elkaar zitten èn de comeback van de rugzak. ( Of gewoon vaker wisselen van schouder met mijn tas.)
Ben benieuwd of ik verschil ga merken. Zo vaak heb ik namelijk geen last van mijn rug, maar je leven proberen te beteren is nooit mis toch?

Hebben jullie vaak last van je rug? En hoeveel punten scoren jullie?

13 juli 2012

Finally!

Eindelijk kan ik met trots mijn eigen blog aan jullie laten zien!
Ik heb de afgelopen weken keihard gewerkt om de lay-out helemaal naar mijn wens te krijgen en nu is hij dan eindelijk af.

Zoals jullie misschien wel weten heb ik eerst altijd samen met mijn zusje geblogged op ella-bellabeauty.blogspot.com. Jammer genoeg kwamen wij afgelopen jaar allebei tijd te kort om de blog bij te kunnen houden. Toch bleef er telkens wat aan mij knagen. Het bloggen miste ik toch wel heel erg en een idee voor een eigen blog was geboren.

Deze eigen blog is dus uiteindelijk "Without Elephants" geworden. Een blog over alles wat mij bezighoudt en meer. Maar dus niet over olifanten ( of misschien een heel klein beetje). De komende tijd zullen er alvast een paar artikelen online komen, waaronder enkele "gouwe oude" van mijn vorige blog. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er weer dagelijks nieuwe posts online staan. Ook ben ik van plan om wat persoonlijker te gaan bloggen. Zo blog ik voortaan onder mijn eigen naam. Verder heb ik lang getwijfeld of ik verder zou gaan in het engels, voor een meer internationaal karakter. Uiteindelijk heb ik bestloten dit in ieder geval voorlopig nog niet te gaan doen.
Wat vinden jullie?

Ik heb weer ontzettend veel zin om lekker aan het bloggen te gaan.

Céline
 

Forward