Blogger Widgets

Ads 468x60px

Labels

24 oktober 2012

How to: Conditioner only wassen

Weten jullie nog dat ik mijn ervaringen deelde over co-only wassen? In dat artikel beloofde ik jullie nog een artikel met hoe conditioner only wassen nou eigenlijk in zijn werk gaat. Zo gezegd zo gedaan. Een kleine how-to in co-only wassen. Mocht je niet tegen lange stukken tekst kunnen, sla deze post dan gerust over ;) Over een paar dagen plaats ik nog een laatste post over co-only wassen. Hierin zal ik jullie laten zien welke producten ik allemaal gebruik als ik mijn haren co-only was.

Voordat je je haar voor een langere tijd co-only gaat wassen, moet je je haren "reinigen" met een shampoo die wel sulfaten, maar geen siliconen of minerale oliën bevat. Hiermee verwijder je alle siliconen en andere rotzooi uit je haren en kan je met een schone lei beginnen. Nadat je je haren op deze manier "gespripped" hebt, zullen ze waarschijnlijk heel erg droog aanvoelen. Geen paniek, It gets better.

Vanaf nu is het het belangrijkste dat je de juiste producten gebruikt. Het is hierbij van groot belang dat de ingrediënten in je producten geschikt zijn voor deze methode. Gebruik je een product die toch een silicoon of een ander "verboden" ingrediënt bevat, zal je haar snel vies, zwaar en vet worden door de build up aan vuil die er ontstaat. De essentie van co-only wassen, is namelijk dat je geen sulfaten gebruikt. Sulfaten zijn zeer agressieve ontvetters, die je hoofdhuid strippen van alle vetten die zich daar bevinden. Niet alleen het vuil wordt zo verwijderd, maar ook het beschermende laagje van je huid. Hierdoor krijgen mensen met krulhaar dus sneller pluis en hebben de mensen met een gevoelige huid eerder last van huidproblemen.
Naast sulfaten, mag je ook geen siliconen meer gebruiken. Siliconen leggen een laagje om je haren heen, waardoor ze eerst gladder lijken. Ondertussen kunnen ze niet meer ademen en worden ze broos. Ook zijn siliconen enkel met sulfaten uit je haren te wassen. Als je dus geen sulfaten gebruikt, zal er steeds meer silicoon in je haren blijven zitten en zal je haar zwaar en vettig worden.

Welke ingrediënten moet je dus vermijden in producten?
Siliconen- Alles wat eindigt op -xane, -conol  en -cone. (-none is veilig, dit zijn conserveringsmiddelen.)
Sulfaten- Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate zijn het meest gebruikt.
Poliquaternia- alles met Polyquaternium en een getal daar achter. Dit zijn een soort extra sterke siliconen.
Minerale oliën
Alcoholen- Deze drogen 9 van de 10 keer je haren uit.

Voor het co-only wassen en stylen heb je de volgende producten nodig, die deze ingrediënten dus niet bevatten.
- Een lichte conditioner ( zo min mogelijk ingrediënten)
- Een iets zwaardere conditioner ( Hier is bijvoorbeeld een klein beetje natuurlijke olie aan toegevoegd.)
- Een haargel of mousse


 1. Neem een grote hoeveelheid van de lichte conditioner in je hand en verdeel het gelijkmatig over je natte hoofdhuid. Masseer het goed in, zodat je al het vuil goed losmaakt.
 2. Laat de conditioner nu 3 tot 5 minuten intrekken. Zo weekt het al het vuil goed los.
 3. Masseer de hoofdhuid opnieuw. Wrijf met je vingertoppen goed al het vuil los, je zal nu merken dat dit ook gemakkelijker gaat.
 4. Spoel je haar nu grondig uit met koud water. Zorg ervoor dat er geen restjes conditioner meer in je haar blijven zitten.
 5. Neem nu een heel klein beetje van de zwaardere conditioner en verdeel dit in je haarpunten. Deze zijn vaak het droogst,d us die kunnen wat extra voeding gebruiken.
 6. Kam nu eventueel je haren voorzichtig door met een grove kam. Dit is de enige keer dat je dit kan doen, zonder je haren pluizig te maken of te beschadigen.
 7. Spoel de conditioner uit je haren met koud water.
 8. Als je haren extreem droog zijn, kan je nog een heel klein beetje conditioner in de uiterste puntjes aanbrengen.
 9. Nu is het tijd om je haren af te drogen. Gebruik hiervoor het liefst een oud t-shirt, maar aan zachte handoek werkt ook prima. Houdt je hoofd voorover en laat je haren in de doek vallen. Beweeg nu de doek om je haren heen en maak een rollende beweging naar je hoofdhuid toe. Bovenaan, knijp je zachtjes met je handen. Dit heet "scrunchen".
 10. Verdeel nu wat gel over je handen en "scrunch" ook dit in je haren.
 11. Laat je haren aan de lucht opdrogen, totdat je keiharde "gelkrullen" hebt.
 12. Scrunch nu de gel (voorovergebogen) uit je haren en voila, een geweldige bos krullen. Om de krullen nog ietsjes zachter te maken, kan je heel voorzichtig een klein druppeltje kokos of olijfolie gebruiken als serum.
Deze stappen herhaal je iedere keer dat je je haren wast. Het kan zijn, dat je haren eerst wat eerder vet worden. Voor het beste resultaat, moet je dus enkele weken doorzetten!

Céline

4 reacties:

 1. Hee! Ik heb je genomineerd voor de Liebster award! Kijk op mijn blog!
  Kus Noah
  www.daydreamingcoloursinspiration.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe vaak moet je je haar met een shampoo met sulfaten wassen, totdat alle siliconen verwijderd zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de shampoo geen siliconen of poliquaternia bevat, dan zou dit al na 1 wasbeurt moeten zijn.

   Verwijderen

 

Forward