Blogger Widgets

Ads 468x60px

Labels

26 februari 2013

My thoughts on: Het paardenvlees schandaal


Ze hebben het al weken nergens anders meer over in de media. Het paardenvlees schandaal. Steeds meer en meer producten worden uit de schappen verwijderd omdat er paardenvlees ik blijkt te zitten. Dit, zonder dat het op het etiket vermeld staat.

Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat de consument genept wordt in wat hij koopt, vind ik de reacties toch redelijk overdreven en naïef. Het is algemeen bekend dat een heleboel ingrediënten niet vermeld staan op het etiket. Dit is immers wettelijk niet verplicht. Enkel ingrediënten waarvan bekend is dat mensen er allergisch voor kunnen zijn, moeten vermeld worden. Het zou dus best kunnen dat er in je favoriete snoepje konijnenkeutels zijn verwerkt. Zolang niemand hier ooit allergisch voor is geweest, hoeft het niet vermeld te worden op het etiket. Ook als een ingrediënt wel wordt vermeld op een etiket, hoeft niet altijd duidelijk te zijn wat het nou eigenlijk is. Zo zet men op een blik hondenvoer echt niet: bevat koeienogen, schapenhersenen en kippensnavels. Nee, wat er dan op het etiket staat is: Dierlijke bijproducten. Geen woord van gelogen, maar het ziet er wel een stuk appetijtelijker uit.

Niet alleen in de voedselindustrie worden we al jaren genept door de etiketten. Ook met cosmetica is het bar en boos. Alle ingrediënten worden op zo'n manier verwoord, dat ze onbegrijpbaar zijn voor de gemiddelde consument. Deze gaat er dan maar van uit dat het wel goed is. Claims op de voorkant van de verpakking zijn 9 van de 10 keer niet wat ze lijken. Dingen als: dermatologisch getest of bevat aloë vera, zeggen helemaal niks. Ze zeggen enkel dat het product dermatologisch getest is. Niet wat de uitkomst van deze test was. Een product met slechts één molecuul aan aloë vera, bevat ook aloë vera, ookal heeft het dan totaal geen nut.

Ik wil nu niet dit paardenvlees schandaal goed praten. Natuurlijk is dit wel een klein stukje extremer. Maar ik schrik er totaal niet van dat dit gebeurt is. Het was voor mij in ieder geval te verwachten. Hopelijk worden we nu eindelijk wakker geschud en gaan we wat doen aan de claims die op producten worden gezet en aan de duidelijkheid van etiketten. Dit allemaal om iets als een paardenvlees schandaal in de toekomst te voorkomen.

Céline

2 reacties:

 

Forward