Blogger Widgets

Ads 468x60px

Labels

11 september 2012

Het cortisol effect


Jezelf blij denken. Je zou het misschien niet verwachten, maar onderzoek heeft al meerdere malen aangewezen dat mensen die positief denken, mooier zijn, gelukkiger zijn, gezonder zijn en langer leven.
Kortom: Hoe je denkt heeft effect op hoe je je voelt en hoe je eruit ziet.


Postief denken kan je lichaam helpen stresshormonen zoals cortisol minder aan te maken. Als je stresst, geeft je geest een seintje aan je lichaam dat het bedreigt wordt. Vanuit de hypothalamus ( een bepaald onderdeel van de hersenen die veel met hormonen regelt) worden er allerlei processen in gang gezet. Zo wordt de voorste hypofyse gestimuleert tot het uitgeven van het hormoon ACTH. Dit hormoon stimuleert op zijn beurt weer het bijnierschors, dat nu veel meer van het stresshormoon cortisol gaat produceren.

Maar wat doet cortisol eigenlijk?

In tijden van extreme lichamelijke of psychische stress, vraagt je lichaam om enorme hoeveelheden energie.
Cortisol helpt je lichaam deze energie te verkrijgen door glucose af te leveren in de overbelaste weefsels.
Ook helpt cortisol bij het sneller omzetten van eiwitten en vetten in je lichaam tot bruikbare energiebronnen.

Nu is de vraag natuurlijk nog: Waarom zou cortisol dan iets slechts zijn?

Als het niveau cortisol regelmatig verhoogd is in ons lichaam, kan het lichaam last krijgen van verschijnselen als:


  • Hoger gewicht.
  • Meer buikvet
  • Acne


Aangezien niemand gecharmeerd is van deze verschijnselen, zullen we ons lichaam en onze geest in balans moeten houden, om een zo laag mogelijke cortisol productie te stimuleren.

- Train je hersenen in het positief denken. Betrap je jezelf op het denken van een negatieve gedachte? Focus je dan op een positieve kant of denk aan iets anders positiefs.
- Merk je dat je te gestresst ergens mee bezig bent? ga dan even 20 minuten iets anders doen. Maak een wandeling met de hond of begin eerst aan iets anders wat je nog moest doen.
- Leef in het nu. Je zorgen maken om dingen die al gebeurt zijn heeft geen zin, je kunt er toch niks meer aan veranderen. Ook tobben over wat nog komen gaat helpt niets. Maak er gewoon het beste van wat je er van kunt maken op het moment.
- Train! Iedere dag je lichaam een uitdaging geven in de vorm van beweging, werkt geweldig tegen stress. Probeer zoveel mogelijk variatie te houden in je trainingen. Zo wordt het nooit saai.
- Eet gezond. Een gezond dieet is essentieel om je lichaam optimaal te kunnen laten werken.
- Probeer te minderen op cafeïne. Cafeïne droogt het lichaam uit en kan daardoor ook stress veroorzaken.
- Slaap. Niets helpt zo goed om dingen in een ander licht te zien als een goede nachtrust. Slapen helpt je lichaam alle nieuwe informatie van de dag ervoor te verwerken.
- Laat problemen zich niet opstapelen. Kom je ergens echt niet meer uit? Voel je dan niet beschaamd om om hulp te vragen. Online, bij een vriend, ouder of een specialist.

Céline

0 reacties:

Een reactie posten

 

Forward