Blogger Widgets

Ads 468x60px

Labels

23 september 2012

Tips voor een goede nachtrust

Iets wat vaak onderschat wordt, is slaap. Slaap helpt ons om de vergaarde informatie van de dag te verwerken en op te slaan. Slaap voorziet ons van nieuwe energie en slaap herstelt ons lichaam.
Een tekort aan slaap kan dus ook grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

Nou ben ik iemand die heel erg slecht tegen weinig slaap kan. Weinig slaap en veel drukte staat voor mij gelijk aan ziek worden. Dit is iets wat ik lang heb gezien als iets slechts en kinderachtigs, maar ik moet er toch maar mee leren leven.

Nadat ik afgelopen week weer ziek was, door onder andere slaaptekort, besloot ik wat tips voor een goede nachtrust met jullie te delen.1. Gebruik je slaapplek alleen om te slapen. Dus kijk er geen tv en doe er geen (school)werk.
Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich sneller kunnen ontspannen. Door een ruimte te associëren met werken en een andere met rusten, zal je lichaam al gelijk in de ontspanningsmode gaan.

2. Ventileer je slaapkamer. Een goede ventilatie, door bijvoorbeeld te slapen met het raam open, zorgt voor voortdurende toevoer van nieuwe zuurstof. Zo krijgt je lichaam gedurende de nacht geen zuurstoftekort en kan hij optimaal herstellen van de drukke dag.

3. Houd je aan een ritme. Het is belangrijk voor je lichaam om minimaal 7 uur slaap per dag te krijgen. Natuurlijk is dit aantal verschillend per mens maar slaap hebben we allemaal nodig. Probeer iedere dag op een vast tijdstip te gaan slapen en op een vast tijdstip op te staan. Dit geld dus ook in het weekend en in een vakantie. Een constant ritme zorgt ervoor dat je je overdag actiever voelt.

4. Maak je hoofd leeg voordat je gaat slapen. Dit kan je doen door even een boek te lezen voor het slapengaan of door een korte wandeling te maken met je hond. Ook een aantal ontspannende yoga oefeningen werken vaak erg goed. Het belangrijkste is in ieder geval, dat je niet meer bezig bent met je werk of andere perikelen.

5. Slaap in een donkere ruimte. Hier heb ik zelf erg veel moeite mee gehad. Ik sliep altijd liever in een verlichte ruimte, dat vond ik een stuk minder eng. Ook na een nachtmerrie doe ik nog weleens mijn lamp aan voordat ik verder slaap. Toch is het beter om in een donkere ruimte te slapen. Donker associeert je lichaam automatisch met slapen, waardoor je in een rustigere en diepere slaap beland.

6. Zorg voor een bron van lavendel op je kamer. De geur van lavendel werkt ontspannend en rustgevend. Als je een klein bosje verse lavendel of een paar geurstokjes op je kamer hebt staan, ontspant je lichaam dus al, door alleen maar adem te halen. Je kan ook een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen druppelen of een nachtcrème met lavendel gebruiken.

7. Beweeg! en dan het liefst in de frisse buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat niet alleen je geest moe is aan het einde van de dag, maar ook je lichaam. Van de frisse lucht worden we dan weer minder duf, wat de kwaliteit van de nachtrust verbeterd.

8. Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan. Dit zorgt ervoor dat je geeft langer wakker en actief blijft. Neem liever een glas warme melk of kruidenthee.

Céline

7 reacties:

 

Forward